Skip to main content

10 jednostavnih saveta za održavanje topline vašeg doma uz male ili nikakve dodatne troškove.

1. Koristite svoje zavese

Sunčeva toplota je besplatna, pa je iskoristite na najbolji način. Otvorite zavese i pustite sunčevu svetlost tokom dana da biste iskoristili ovu besplatnu toplotu. Kada padne mrak, zatvorite zavese, koje služe kao još jedan sloj izolacije i održavaju toplinu u vašim prostorijama. Takođe treba da se uverite da nema curenja ili praznina kako bi topao vazduh mogao da ostane unutra, a hladan da ostane napolju – ovo takođe pomaže da se smanji kondenzacija.

2. Koristite tajmere na svom centralnom grejanju

Centar za održivu energiju savetuje da je programiranje vašeg bojlera da uključi grejanje malo ranije – na primer 30 minuta pre nego što ustanete ujutru – ali na nižoj temperaturi je jeftinije nego da ga uključite baš kao što vam je potrebno na višoj. temperatura. To je zato što se kotao zagreva konstantnom brzinom bez obzira da li ste podesili termostat na 20°C ili 30°C. Ali nemojte praviti grešku ostavljajući grejanje na niskom nivou ceo dan – jer tada samo plaćate toplotu kada vam nije potrebna.

3. Pomerite sofu

Možda bi bilo sjajno imati svoje omiljeno sedište ispred radijatora, ali ono upija toplotu koja bi mogla da zagreje vaš dom. Udaljavajući ga od radijatora, vruć vazduh može slobodno da cirkuliše. Isto važi i za vaše zavese ili odeću za sušenje – držite ih dalje od radijatora kako biste na najbolji način iskoristili svoj izvor toplote.

4. Maksimizirajte svoju izolaciju

Kada je u pitanju toplota, oko 25% se gubi kroz krov. Ovo se lako može smanjiti postavljanjem izolacije od 25 cm po celom potkrovlju. Takođe je vredno videti šta se dešava u vašim zidovima, jer se na ovaj način gubi oko trećine toplote u neizolovanoj kući. Iako nije tako jeftina za ugradnju kao izolacija potkrovlja, izolacija šupljih zidova mogla bi uštedeti do 160 funti godišnje na računima za grejanje. Takođe je vredno proveriti kod svog dobavljača energije da vidite da li ima pokrenute izolacione šeme – što ponekad može značiti jeftinu ili besplatnu instalaciju.

5. Toplo umotajte

Ako imate rezervoar za toplu vodu, uverite se da je pravilno zaostao – ili izolovan. Ovo će duže održati topliju vodu i smanjiti troškove grejanja. Energetska zajednica smatra da bi izolacija neizolovanog rezervoara za vodu mogla da uštedi i do 150 funti godišnje – ali čak i samo nadogradnja „stare jakne” vašeg rezervoara pomoći će da se uštedi novac.

6. Okrenite točkić nadole

Ovo može izgledati malo kontraintuitivno, ali budite strpljivi. Svetska zdravstvena organizacija je ranije preporučila minimalnu temperaturu od 21°C u dnevnoj sobi, ali je javno zdravstvo Engleske promenilo ovo na 18°C 2014. A istraživanja pokazuju da bi smanjenje termostata za 1°C moglo da smanji vaš račun za grejanje. do 10%. Zato držite brojčanik na 18°C, uštedite novac i izbegavajte negativne uticaje hladnog doma.

7. Blokirajte promaje

Čak i jednostavno rešenje kao što je pravljenje sopstvenog sredstva za isključivanje pseće kobasice pomoći će vam da zadržite toplinu u vašem domu. Energi Saving Trust procenjuje da bi „uradi sam“ za zaštitu od promaje vaših vrata, prozora i pukotina na podu moglo uštedeti 25 funti godišnje. Ovo možete sami da uradite za vrlo male troškove. Samolepljive gumene zaptivke oko vrata i prozora i isključivači promaje na vratima su relativno jeftini i laki za ugradnju. Zato je vredno zapečatiti ta vrata i prozore pre nego što zima propisno počne.

8. Instalirajte termostatske ventile radijatora

Istraživanje na Univerzitetu u Salfordu pokazalo je da ugradnja kontrola za grejanje i termostatskih ventila radijatora rezultira uštedom energije od 40% u poređenju sa kućom bez kontrole. Oni funkcionišu tako što vam omogućavaju da programirate svoje grejanje da se uključi u unapred definisano vreme – tako da koristite energiju samo kada vam je potrebna. Novi pametni termostati se takođe mogu kontrolisati daljinski preko vašeg mobilnog telefona tako da možete da uključite grejanje na putu kući, osiguravajući da bude lepo i zdravo kada stignete.

9. Nadogradite svoj kotao

Ako je vaš kotao stariji od 10 godina, možda je vreme da ga zamenite novim, efikasnijim modelom. U zavisnosti od vašeg starog tipa kotla i kuće, mogli biste uštedeti do 350 funti sa novim kondenzacionim kotlom A – koji koristi manje energije za proizvodnju iste količine toplote. Osim toga, ako je nov, manje je verovatno da ćete imati problema u zimskoj sezoni.

10. Odraz toplote

Paneli radijatora su relativno jeftini, jednostavni za instalaciju i obezbeđuju toplotu