Skip to main content

Sve vrste drveta imaju sličan sadržaj toplote (Btu) na bazi po funti kada su potpuno suve. Zbog toga će gušće drvo generalno koštati više i goreti duže. Šume poput hrasta, hikorija i bora će izgoreti preko noći.

Pošto se mnogo energije može potrošiti na sagorevanje mokrog drveta, trebalo bi da koristite drvo koje je propisno začinjeno. Pravilno začinjeno drvo se bere u proleće i ostavlja da se osuši tokom celog leta. Potražite drvo ujednačene boje, bez zelene boje. Trebalo bi da ima sadržaj vlage od 20% ili manje po težini.

Čuvajte svoje drvo dalje od kuće u slučaju da termiti otkriju gomilu drva. Vrh gomile treba da bude pokriven, ali ostavite strane otvorene kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Ako je moguće, odložite drvo na stopu od zemlje (na primer, na betonskim blokovima) da ostane suvo.

Pelet Komplet

Gorivo na pelete se obično prodaje u vrećama od 18 kg po ceni od oko 180 do 250 dolara po toni. Većina vlasnika kuća koji koriste uređaj na pelete kao glavni izvor toplote koriste dve do tri tone goriva na pelet godišnje. Aparati za gorivo na pelet su skoro uvek jeftiniji za rad od uređaja za grejanje na struju, ulje i propan.

Većina goriva na pelet ima sadržaj vlage od 5% do 10%. Dobro začinjeno ogrevno drvo je obično oko 20%. Nekoliko proizvođača peleta sadrži ili naftni ili ne-naftni lignin koji se koristi kao mazivo u procesu proizvodnje peleta, iako većina ne sadrži aditive.

Institut za pelet goriva pokrenuo je PFI Standards Program, program akreditacije treće strane koji pruža specifikacije za stambena i komercijalna goriva. Ovaj standard garantuje potrošaču pelet najvišeg kvaliteta kada se kupuje sertifikovani pelet.

Takođe možete proveriti kvalitet goriva na pelet tako što ćete proveriti da li u vrećici ima previše prljavštine i prašine, koje mogu da formiraju klinkere u peći. Na dnu vreće od 18 kg trebalo bi da bude manje od jedne polovine šolje prašine. Peći na pelete dizajnirane za niski sadržaj pepela imaju tendenciju da loše rade kada se koriste sa peletima sa većim sadržajem pepela. Mnogi proizvođači uređaja na pelete redizajniraju svoje proizvode da sagorevaju pelet sa različitim sadržajem pepela.