Skip to main content

Sve vrste drveta imaju sličan sadržaj toplote (Btu) po funti kada su potpuno suve. Zbog toga će gušće drvo generalno koštati više i goreti duže. Šume poput hrasta, hikorija i bora će izgoreti preko noći.

Pošto sagorevanje mokrog drveta može potrošiti mnogo energije, koristite drvo koje je pravilno osušeno. Pravilno kaljeno drvo seče se u proleće i ostavlja da se suši tokom celog leta. Potražite drvo koje je ujednačeno u boji bez zelene boje. Sadržaj vlage treba da bude 20% ili manje po težini.

Čuvajte drva dalje od kuće ako termiti otkriju gomilu drveta. Vrh gomile treba pokriti, ali strane treba ostaviti otvorene kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Ako je moguće, čuvajte drvo na metar od zemlje (na primer na betonskim blokovima) da bi ostalo suvo.

Pelet kit

Gorivo na pelet se obično prodaje u vrećama od 18 kg po ceni od oko 180 do 250 dolara po toni. Većina vlasnika kuća koji koriste peć na pelete kao primarni izvor toplote koriste dve do tri tone goriva na pelet godišnje. Aparati na pelete su skoro uvek jeftiniji za rad od električnih, uljnih i propana

Većina goriva na pelet ima sadržaj vlage od 5 do 10%. Dobro očvršćeno ogrevno drvo je obično oko 20%. Nekoliko proizvođača peleta sadrži naftni ili ne-naftni lignin koji se koristi kao mazivo u procesu proizvodnje peleta, iako većina ne sadrži aditive.

Institut za pelet gorivo je pokrenuo PFI Standards Program, program akreditacije treće strane koji daje specifikacije za stambena i komercijalna goriva. Ovaj standard garantuje potrošaču najviši kvalitet peleta prilikom kupovine sertifikovanih peleta.

Kvalitet goriva na pelet možete proveriti i tako što ćete proveriti da li u vreći ima previše prljavštine i prašine koja može da formira klinker u ložištu. Na dnu vreće od 18 kg trebalo bi da bude manje od pola šolje praha. Peći na pelete dizajnirane za niski sadržaj pepela imaju tendenciju da loše rade kada se koriste sa peletima sa većim sadržajem pepela. Mnogi proizvođači peći na pelete modifikuju svoje proizvode tako da sagorevaju pelete sa različitim sadržajem pepela.