Skip to main content

Možete uštedeti na računima za grejanje i hlađenje jednostavnim resetovanjem termostata kada spavate ili ste odsutni. Ovo možete učiniti automatski bez žrtvovanja udobnosti instaliranjem automatskog isključivanja ili programabilnog termostata.

Sa programiranim termostatom, možete podesiti vreme uključivanja grejanja ili klimatizacije prema unapred podešenom rasporedu. Programirani termostati mogu da čuvaju i ponavljaju više dnevnih podešavanja (šest ili više podešavanja temperature dnevno) koja se mogu ručno otkazati bez uticaja na ostatak dnevnog ili nedeljnog programa.

Rad termostata

Jednostavno korišćenjem termostata možete uštedeti do 10% godišnje na grejanju i hlađenju.

Što je manja razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature, manji će biti vaš ukupan račun za hlađenje. Zimi možete lako da uštedite energiju podešavanjem termostata na oko 20°C kada ste budni i niže kada spavate ili niste.

U leto možete da sledite istu strategiju sa centralnom klimatizacijom, tako da vaša kuća bude toplija nego obično kada ste odsutni, i postavite termostat onoliko koliko vam je udobno kada ste kod kuće i treba vam hlađenje, i obezbedite kontrola vlažnosti ako je potrebno.

Iako se termostati mogu podesiti ručno, programirani termostat će izbeći bilo kakvu nelagodnost vraćanjem temperature na normalu pre nego što se probudite ili vratite kući.

Izbegavajte postavljanje termostata na nižu temperaturu od uobičajene kada uključite klima-uređaj. Neće brže ohladiti vaš dom i može izazvati prehladu i samim tim nepotrebne troškove. Uobičajena zabluda povezana sa termostatima je da peć radi teže nego obično da bi zagrejala prostoriju na ugodnu temperaturu nakon što se termostat vrati, što rezultira malom ili nikakvom uštedom. U stvari, čim vaša kuća padne ispod normalne temperature, ona će sporije gubiti energiju na okolno okruženje.

Zimi, što je unutrašnja temperatura niža, gubitak toplote je sporiji. Dakle, što duže vaša kuća ostaje na nižoj temperaturi, više energije štedite jer je vaša kuća izgubila manje energije nego što bi izgubila na višoj temperaturi. Isti koncept važi i za povećanje podešavanja termostata tokom leta – viša unutrašnja temperatura će usporiti protok toplote u vašu kuću i uštedeti energiju za klima uređaj. Pogledajte našu infografiku za grejanje doma da biste saznali više o tome kako sistemi grejanja i termostati funkcionišu zajedno.

Izbor i programiranje programabilnog termostata

Većina programabilnih termostata su digitalni, elektromehanički ili kombinacija ova dva. Digitalni termostati nude najviše funkcija u smislu višestrukih premošćavanja, bajpasa i podešavanja letnjeg računanja vremena, ali nekim ljudima može biti teško programiranje. Elektromehanički sistemi često uključuju igle ili klizne šipke i relativno ih je lako programirati.

Saswell Termostat SAS922WHL

Kada programirate termostat, uzmite u obzir kada obično idete u krevet i kada se probudite. Ako više volite da spavate na nižoj temperaturi tokom zime, možda ćete želeti da malo spustite temperaturu pre spavanja. Takođe razmotrite raspored svih u domaćinstvu. Ako tokom dana postoje trenuci kada je kuća prazna četiri sata ili više, ima smisla prilagoditi temperaturu tokom ovih perioda.

Ostale preporuke

Lokacija vašeg termostata može uticati na njegov rad i efikasnost. Pročitajte uputstva za instalaciju proizvođača da biste sprečili „čitanje duhova“ ili nepotrebno pokretanje peći ili klima uređaja.

Za pravilan rad, termostat mora biti na unutrašnjem zidu, dalje od direktne sunčeve svetlosti, promaje, vrata, krovnih prozora i prozora. Trebalo bi da se nalazi tamo gde postoje prirodni vazdušni tokovi u prostoriji – topli vazduh se diže, hladan pada. Nameštaj će sprečiti prirodno kretanje vazduha, pa nemojte stavljati komade ispred ili ispod termostata. Takođe, proverite da li je vaš termostat na pogodnom mestu za programiranje.