Skip to main content

Možete uštedeti novac na računima za grejanje i hlađenje jednostavnim resetovanjem termostata kada spavate ili niste kod kuće. Ovo možete učiniti automatski bez žrtvovanja udobnosti instaliranjem automatskog zastoja ili programabilnog termostata.

Pomoću programiranog termostata možete podesiti vremena uključivanja grejanja ili klimatizacije prema unapred podešenom rasporedu. Programirani termostati mogu da pohranjuju i ponavljaju više dnevnih podešavanja (šest ili više podešavanja temperature dnevno) koje možete ručno poništiti bez uticaja na ostatak dnevnog ili nedeljnog programa.

Rad termostata

Možete uštedeti čak 10% godišnje na grejanju i hlađenju jednostavnim korišćenjem termostata.

Što je manja razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature, to će biti niži vaš ukupan račun za hlađenje. Možete lako da uštedite energiju zimi tako što ćete termostat postaviti na oko 20°C dok ste budni i podesiti ga niže dok spavate ili niste kod kuće.

U leto, možete slediti istu strategiju sa centralnom klimatizacijom tako što ćete održavati svoju kuću toplijom nego što je uobičajeno kada ste odsutni, i podesiti termostat na onoliko visoko koliko vam je udobno kada ste kod kuće i trebate hlađenje i obezbedite kontrolu vlažnosti ako je potrebno.

Iako se termostati mogu podešavati ručno, programiran termostati će izbeći bilo kakvu nelagodnost vraćanjem temperature na normalu pre nego što se probudite ili vratite kući.

Izbegavajte postavljanje termostata na hladnije od uobičajenog kada uključite klima-uređaj. Neće brže ohladiti vaš dom i može dovesti do preteranog hlađenja i, samim tim, nepotrebnih troškova. Uobičajena zabluda povezana sa termostatima je da peć radi više nego normalno da bi zagrejala prostor na ugodnu temperaturu nakon što se termostat vrati, što rezultira malom ili nikakvom uštedom. U stvari, čim vaša kuća padne ispod svoje normalne temperature, ona će sporije gubiti energiju na okolno okruženje.

Tokom zime, što je niža unutrašnja temperatura, to je sporiji gubitak toplote. Dakle, što duže vaša kuća ostaje na nižoj temperaturi, štedite više energije, jer je vaša kuća izgubila manje energije nego što bi imala na višoj temperaturi. Isti koncept važi i za podizanje podešavanja termostata tokom leta – viša unutrašnja temperatura će usporiti protok toplote u vašu kuću, štedeći energiju na klimatizaciji. Pogledajte našu infografiku za grejanje doma da biste saznali više o tome kako sistemi grejanja i termostati međusobno deluju.

Izbor i programiranje programabilnog termostata

Većina programiranih termostata su digitalni, elektromehanički ili neka mešavina ova dva. Digitalni termostati nude najviše funkcija u smislu višestrukih podešavanja smetnji, zaobilaženja i podešavanja letnjeg računanja vremena, ali nekim ljudima može biti teško programirati. Elektromehanički sistemi često uključuju klinove ili klizne šipke i relativno su jednostavni za programiranje.

Saswell Termostat SAS922WHL

Kada programirate termostat, uzmite u obzir kada obično idete na spavanje i kada se budite. Ako više volite da spavate na nižoj temperaturi tokom zime, možda biste želeli da snizite temperaturu malo pre nego što odete u krevet. Takođe razmotrite raspored svih u domaćinstvu. Ako postoji vreme tokom dana kada je kuća prazna četiri sata ili više, ima smisla prilagoditi temperaturu tokom tih perioda.

 

Ostale preporuke

Lokacija vašeg termostata može uticati na njegove performanse i efikasnost. Pročitajte uputstva za instalaciju proizvođača da biste sprečili „očitavanje duhova“ ili nepotrebno pokretanje peći ili klima uređaja.

Da bi ispravno radio, termostat mora biti na unutrašnjem zidu dalje od direktne sunčeve svetlosti, promaje, vrata, krovnih prozora i prozora. Trebalo bi da se nalazi tamo gde se javljaju prirodna strujanja vazduha u prostoriji – topli vazduh se diže, hladan ponire. Nameštaj će blokirati prirodno kretanje vazduha, tako da ne postavljajte delove ispred ili ispod termostata. Takođe proverite da li je vaš termostat na pogodnom mestu za programiranje.