Skip to main content

10 jednostavnih saveta kako da vaš dom bude topao uz malo ili bez dodatnih troškova.

1. Koristite svoje zavese

Solarna toplota je besplatna, pa je iskoristite na najbolji način. Otvorite zavese i pustite sunčevu svetlost tokom dana da biste iskoristili ovu besplatnu toplotu. Kada padne mrak, navucite zavese, koje služe kao dodatni sloj izolacije i održavaju toplotu u vašim prostorijama. Takođe se uverite da nema curenja ili praznina kako bi topao vazduh mogao da ostane unutra, a hladan da izađe – ovo takođe pomaže u smanjenju kondenzacije.

2. Koristite tajmere na svom centralnom grejanju

Centar za održivu energiju savetuje da je programiranje vašeg bojlera da uključi grejanje malo ranije — na primer 30 minuta pre nego što ustanete ujutru — ali na nižoj temperaturi je jeftinije nego da ga uključite kada vam zatreba. viši. temperatura. To je zato što se kotao zagreva konstantnom brzinom, bez obzira da li ste podesili termostat na 20°C ili 30°C. Ali nemojte pogrešiti da ostavite grejanje na nisko ceo dan – jer onda grejanje plaćate samo kada vam ne treba.

3. Pomerite kauč

Možda bi bilo sjajno imati svoje omiljeno sedište ispred radijatora, ali ono apsorbuje toplotu koja bi mogla da zagreje vaš dom. Udaljavanje od radijatora omogućava slobodno kruženje toplog vazduha. Isto važi i za vaše zavese ili sušenje odeće – držite ih dalje od radijatora da biste maksimalno iskoristili izvor toplote.

4. Povećajte svoju izolaciju

Kada je u pitanju toplota, oko 25% se gubi kroz krov. Ovo se lako može smanjiti postavljanjem izolacije od 25 cm po celom potkrovlju. Takođe je vredno pogledati šta se dešava unutar vaših zidova, jer se na ovaj način gubi oko trećine toplote u neizolovanoj kući. Iako nije tako jeftina za ugradnju kao izolacija potkrovlja, izolacija šupljih zidova može vam uštedeti do 160 funti godišnje na računima za grejanje. Takođe je vredno proveriti kod svog dobavljača energije da biste videli da li imaju izolacione šeme – što ponekad može značiti jeftinu ili besplatnu instalaciju.

5. Toplo umotajte

Ako imate rezervoar za toplu vodu, uverite se da je pravilno obezbeđen ili izolovan. Na ovaj način voda će duže ostati toplija i troškovi grejanja će biti smanjeni. Energetska zajednica veruje da bi izolacija neizolovanog rezervoara za vodu mogla uštedeti do 150 funti godišnje – ali samo nadogradnja ‘starog omotača’ rezervoara će uštedeti novac.

6. Okrenite točak nadole

Ovo može izgledati pomalo kontradiktorno, ali budite strpljivi. Svetska zdravstvena organizacija je ranije preporučila minimalnu temperaturu od 21°C u dnevnoj sobi, ali je javno zdravstvo Engleske promenilo ovo na 18°C 2014. Istraživanja pokazuju da snižavanje termostata za 1°C može smanjiti vaš račun za grejanje. do 10%. Zato držite brojčanik na 18°C, uštedite novac i izbegavajte negativne efekte hladnog doma.

7. Blok nacrt

Čak i jednostavno rešenje kao što je pravljenje sopstvenog odbojnika pseće peruti pomoći će vam da vaš dom bude topao. Energi Saving Trust procenjuje da biste mogli da uštedite 25 funti godišnje tako što ćete sami zaštititi svoja vrata, prozore i pukotine na podu. Možete to učiniti sami za vrlo male troškove. Samolepljive gumene zaptivke oko vrata i prozora i zaštita od promaje na vratima su relativno jeftine i jednostavne za ugradnju. Zato je vredno zapečatiti ta vrata i prozore i pre nego što zima nastupi kako treba.

8. Instalirajte termostatske ventile radijatora

Istraživanje sa Univerziteta u Salfordu pokazalo je da ugradnja kontrola za grejanje i termostatskih ventila za radijatore rezultira uštedom energije od 40% u poređenju sa kućom bez kontrole. Oni funkcionišu tako što vam omogućavaju da programirate grejanje da se uključi u unapred podešeno vreme – tako da koristite energiju samo kada vam je potrebna. Novi pametni termostati se takođe mogu kontrolisati daljinski preko vašeg mobilnog telefona, tako da možete da uključite grejanje na putu kući i uverite se da je lepo i zdravo kada stignete.

9. Nadogradite svoj kotao

Ako je vaš kotao stariji od 10 godina, možda je vreme da ga zamenite novim, efikasnijim modelom. U zavisnosti od tipa vašeg starog kotla i vašeg doma, mogli biste uštedeti do 350 funti sa novim kondenzacionim kotlom A – koji koristi manje energije za proizvodnju iste količine toplote. Pored toga, ako je nov, manje je verovatno da ćete imati problema tokom zimske sezone.

10. Toplotna refleksija

Radijatorske ploče su relativno jeftine, lako se postavljaju i obezbeđuju toplotu