Skip to main content

Da li treba instalirati inverter klima uređaj?

Imati inverter klima uređaj znači da ćete iskusiti mnoge velike prednosti. Prvi i najočigledniji je veća energetska efikasnost i samim tim znatno manji računi za energiju. Grejanje i hlađenje vašeg doma čini 20 do 50 procenata vašeg računa za energiju.

 

Šta treba da znate o inverterskom klima uređaju u poređenju sa konvencionalnim klima uređajem

Sa klima uređajem sa inverterom, možete uštedeti do 58 procenata na trenutnim troškovima grejanja i hlađenja u poređenju sa klima uređajem bez invertera. Kako inverterska tehnologija postaje sve dostupnija domaćem tržištu, proizvođači klima uređaja koriste ovu odličnu funkciju za uštedu energije.

Ove značajne uštede energije su posledica različitog načina rada motora kompresora između inverterskih i neinverterskih jedinica. Kao vaši lokalni stručnjaci za grejanje i hlađenje, ispitaćemo kako inverterski klima uređaji rade u poređenju sa neinverterskim klima-uređajima i analiziraćemo koliko su inverterski tipovi energetski efikasniji.

inverter klima

Kako inverterski klima uređaji rade drugačije od klasičnih

Glavna razlika između načina rada inverterskih klima uređaja u poređenju sa neinverterskim je kompresor. U konvencionalnom klima-uređaju koji nije inverter, kompresor ima samo dve brzine na kojima može da održava željenu temperaturu u vašem domu – uključeno i isključeno, ili 100% i 0%.

S druge strane, kompresor sa inverterskim pogonom održava motor da radi neprekidno i prilagođava brzinu da bi promenio temperaturu. To znači da primenjena snaga može da varira između 0 i 100 procenata. Ovo je energetski efikasnije od stalnog uključivanja i isključivanja motora.

Inverter naspram ne-invertera je analogno trkaču maratoncu naspram sprintera. Neinverterski klima uređaj je poput sprintera na kratke staze, jer koristi više energije u kratkim naletima. Inverter je maratonski trkač koji trči ujednačenim tempom i energetski je efikasniji.

Brzina motora se podešava promenom polariteta magneta tako da se smenjuju između privlačnih i odbojnih sila. Privlačne i odbojne sile okreću motor. Brzinom promene polariteta magneta upravlja kompresor, koji pokreće inverter, koji zauzvrat kontroliše brzinu rotacije motora.

Dakle, ako ste kupili 6kV split sistem sa inverterskom tehnologijom, to znači da neće uvek raditi na 6kV kapacitetu. Može da radi sa smanjenim kapacitetom ili čak sa više od 100% kapaciteta u kratkim vremenskim periodima.

 

Koje su prednosti inverter klima uređaja?

Imati inverter klima uređaj znači da ćete iskusiti mnoge velike prednosti. Prvi i najočigledniji je veća energetska efikasnost i samim tim znatno manji računi za energiju.

Grejanje i hlađenje vašeg doma čini 20 do 50 procenata vašeg računa za energiju. Dakle, ako vaš inverter klima uređaj koristi 58 posto manje energije, vaš račun za struju će biti 11,6 do 29 posto jeftiniji!

Veća ekološka prihvatljivost se često povezuje sa energetskom efikasnošću. Instaliranje inverter klima uređaja je takođe ekološki prihvatljivija opcija!

Zahvaljujući promenljivoj brzini motora kompresora, klima uređaj sa inverterom je takođe tiši. Umesto da stalno radi punim kapacitetom, AC inverter može da radi na nižim kapacitetima koji su tiši. Konstantnim uključivanjem i isključivanjem, klima uređaj koji nije inverter će biti dosadniji jer se iznova i iznova prebacuje sa tihog na bučan.

Inverter klima uređaj takođe znači da ćete se osećati ugodnije. Umesto fluktuacije temperatura sa neinverterskom jedinicom koja se uključuje i isključuje, vaša sobna temperatura će se bolje održavati sa motorom sa promenljivom brzinom inverterskog klima uređaja. Kada motor stalno radi, vlažnost u vašem domu se takođe bolje kontroliše.

Sećate se kako smo rekli da klima uređaj sa inverterom može da radi sa preko 100% kapaciteta u kratkom vremenskom periodu? To znači da sa inverterskim klima uređajem možete uživati u bržem grejanju i hlađenju i brže dostići željenu temperaturu.

Pošto je motor stalno uključen, to znači da inverterski klima uređaji takođe zahtevaju manje održavanja i verovatno će vam trajati duže! Uključivanje i isključivanje kompresora povećava pritisak na opterećenje i brže troše komponente.

 

Postoje li nedostaci inverter klima uređaja?

Između bolje energetske efikasnosti i tišeg rada, teško je pomisliti da će inverterski klima uređaji imati bilo kakve nedostatke. Međutim, postoje neki nedostaci koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za tip pretvarača.

Prvo, inverter klima uređaj će vas unapred koštati više. Zbog složenije tehnologije, postoje veći troškovi vezani za AC inverter. Iako bi kupovina unapred mogla biti skuplja, klima uređaj sa inverterom je više investicioni uređaj za vaš dom kada mnogo uštedite na tekućim troškovima rada.

To takođe znači da delovi mogu biti skuplji ako je vašoj jedinici potrebna popravka. Pored toga, ne znaju svi instalateri klima uređaja sve detalje inverterske tehnologije. Zato je utoliko važnije da se obratite iskusnom i licenciranom serviseru klima uređaja koji je poznat po kvalitetnom radu.

 

Koja je prednost neinverterskih klima uređaja?

U većini slučajeva, prednosti inverterskih klima uređaja su daleko veće od neinverterskih. Jedini razlog zbog kojeg biste izabrali ne-inverter umesto AC invertera je ako je početni trošak previsok.

Skoro svi savremeni klima uređaji na tržištu danas su invertori. Kako sve više invertorskih AC uređaja ulazi na tržište, ovi početni troškovi će se vremenom smanjivati.

Sa Metropolitan klima uređajem možete uživati u udobnosti i isplativosti inverter klima uređaja. Bez obzira da li tražite kanalni klima uređaj ili split sistem, naš tim stručnjaka za invertorsku klimu neće vas naterati da čekate uz našu brzu uslugu istog dana.

Takođe možete uživati u svom potpuno novom klima-uređaju bez učešća uz našu pauzu od 0 USD bez kamate**. Dakle, kada neočekivano ostanete sa starim i pokvarenim klima uređajem koji treba da se nadogradi, ne morate da ulazite u svoju ušteđevinu da biste pokrili troškove.

Ako želite da investirate u grejanje i hlađenje svog doma i da uštedite na duge staze, kontaktirajte Metropolitan i neka vam stručnjak za instalaciju klima uređaja bude na raspolaganju već danas.

INVERTER KLIMA

Stručnjaci za klimatizaciju kojima možete verovati

Naše obećanje ide dalje (ili vas „vodi u bolju budućnost“)

 • Naši profesionalci se ponose poštenom i pouzdanom uslugom
  Iskreno govoreći
 • Naša fiksna struktura cena obezbeđuje transparentnost. Pre početka rada uvek ćete dobiti ukupne troškove, a naši stručni tehničari će vas voditi kroz proces.
 • Naši profesionalci se ponose poštenom i pouzdanom uslugom
  Posvećeno
 • Nisu svi poslovi stvoreni jednaki, ali su svi poslovi podjednako važni. Bilo da se radi o jednostavnoj popravci ili ugradnji kanalnog klima uređaja, primenjujemo isti visok nivo posvećenosti i usluge bez obzira na obim posla.
 • Profesionalni stručni tehničari
 • Profesionalno
 • Dom je vaš zamak. Tvoj ponos i radost. Naši dobro govoreći tehničari će poštovati vas i vašu imovinu i uvek će očistiti za sobom.